Obilježili smo Dan nauke

U cilјu obilježavanja Dana nauke (10.novembar), nastavnice hemije Svjetlana Čolić i biologije Vesna Ćirić su sa učenicima pripremili niz aktivnosti koje su realizovane tokom cijele radne sedmice.
U utorak, 6.11.2018. godine učenici, članovi, različitih sekcija i dodatnih nastava u pratnji svojih nastavnika posjetili su Festival nauke u Domu omladine u Banjoj Luci.

.Učenici su mogli da prisustvuju različim eksperimentima iz oblasti fizike, hemije, biologije ali i da učestvuju u rješavanju matematičkih i programerskih zadataka i problema. Učenici su naučili kako da izmjere krvni pritisak, kako se čuvaju spermatozoidi bika u tačnom azotu, a pomoću mikroskopa su mogli da vide preparate normalnih i malignih ćelija čovjeka. Uz to učestvovali su u radionici pisanja kineskih simbola, kao i rješavanja zadataka vezanih za geografiju (relјef).

Srijeda, 7.11.2018. godine bila je u znaku malih nučnih eksperimenata koji su se odigrali u holu škole. Članovi sekcija mladi hemičari i mladi biolozi zajedno sa nastavnicom hemije Svjetlanom Čolić i nastavnicom biologije Vesnom Ćirić priredili su zajednički ogledni čas hemije i biologije na holu škole.

Učenica Ana Drlјača ( VIII 5 ) nam je pokazala kako napraviti slonovu pastu. U tanjiru mlijeka mogli smo da vidimo nastajanje malog remek dijela od raznih boja koje „bježe“ od deterdženta zahvalјujući učenici Jovani Janjuš ( VIII 5 ). Od učenika Sergeja Gajića ( VI 2 ) smo saznali kako naduvati balon uz pomoć sastojaka koje možemo naći u svakoj kuhinji. Duha iz lampe je oslobodio Bane Savić ( VIII 5 ), a Tanja Knežević ( VI 4 ) je dokazala prisustvo skroba u različitom voću i povrću. Snježana Kokeza ( VIII 5 ) je uspjela da iskoristi sok crvenog kupusa kao indikator kiselina i baza.

Da smo uspjeli našim eksperimentima probuditi zainteresovanost za nauku govori i činjenica da smo imali dva dobrovolјca iz publike koja su se pridružila „malim naučnicima“. Hristina Đukić ( VI 1 ) nam je pokazala kako kroz plastičnu vrećicu ispunjenu vodom može provući olovke,a da voda ne iscuri. Ana Božić ( VIII 3 ) je stvorila hemijskog kameleona u erlenmajerici.
Priliku da prisustvuju ovom oglednom času imali su predstavnici svih odjelјenja naše škole od VI do IX razreda i učenici sa posebnim potrebama, kao i nastavnici naše škole zajedno sa pedagogom i pomoćnikom direktora.

Jednodnevni marš učenika

Jesen nas je obradovala zlatnim toplim danima i omogućila nam da uživamo u njenim čarima. Naši učenici sa svojim nastavnicima svake godine odlaze u šetnju koja ima rekreativni, ali i vaspitni karakter. Provodeći dan u druženju i fizičkim aktivnostima, učimo naše đake da je zdravlјe rezultat svojevrsnog životnog stila. Druženje u prirodi i upoznavanje uže okoline obilјežili su cijelu sedmicu posvećenu šetnji.

U petak, 26.10.2018. učenici od šestog do devetog razreda šetali su na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Družili su se sa svojim drugarima iz PO Glamočani, koji su ih toplo dočekali. Dio učenika proveo je dan na stadionu u Glamočanima. Nastavnici fizičkog vaspitanja organizovali su sportske aktivnosti, koje su učenike zabavile i probudile u njima takmičarski duh. Učeninici prvog i drugog razreda posjetili su crkvu u Trnu.

Pripadnici SJB i članovi Saobraćajne sekcije regulisali su saobraćaj i dali svoj maksimum da učenici bezbjedno prođu predviđene relacije. Osim toga, svojim zalaganjem dali su doprinos razvijanju svijesti kod naših učenika o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa.

I ovogodišnja šetnja prošla je u najbolјem redu. Učenici su proveli lijepe dane u prirodi i, sigurni smo, stvorili drage uspomene. Možemo zaklјučiti da se kvalitet života ogleda u navikama koje se stvaraju u najranijem dobu. Vodeći se time, naša škola sistematično i doslјedno usađuje djeci navike koje su temelј zdravog i produktivnog života.

Protivpožarna vježba

Organizovana protivpožarna vježba se održala devetnaestog oktobra u našoj školi. Krajem petoga časa nastavnici su sa učenicima napustili svoje učionice. Kretali su se prema određenom najbližem izlazu.

Napustivši školu jedan dio učenika se kretao prema fudbalskom terenu, a drugi dio na košarkaški teren van školskog dvorišta. Nakon pokazne vježbe evakuacije slijedila je vježba gašenja požara z a palјive tekućine uz pomoć ručnih PP aparata. Požar je bio na otvorenom i u kontrolisanim uslovima. U vježbi gašenja kontrolisanog požara okušali su se svi zaposleni škole ali i dosta učenika.

Zadaća i cilј pokazne vježbe je upoznavanje i osposoblјavanje korištenja PP aparata za početno gašenje požara sve do dolaska vatrogasnih snaga ili do trenutka kada je osobi koja gasi ugroženo zdravlјe ili život. Nakon tih par minuta zadržanih na igralištu učenici su se bezbjedno i sigurno vratili u učionicu završivši protivpožarnu vježbu.


Dan zdrave hrane

Međunarodni dan hrane ustanovila je Organizacija za hranu i polјoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) kako bi podigla svijest lјudi i širila znanja i informacije o stvaranju „svijeta bez gladnih“ i od 1981. obilјežava se svake godine 16. oktobra.

Potaknuti želјom da probudimo svijest o zdravoj ishrani i ukažemo na značaj očuvanja zdravlјa, u školi smo osmislili i organizovali nekoliko aktivnosti kroz koje smo upoznali učenike sa važnim činjenicama o zdravlјu i prehrani:

  • predavanja na časovima odjelјenjske zajednice,
  • prikazivanje prezentacije o zdravoj ishrani,
  • provođenje istraživanja o ishrani djece 5. razreda,
  • te u školi organizovali Dan zdrave hrane.

Cilј nam je da učenike informišemo, motivišemo i osvijestimo da se zdravije i kvalitetnije hrane i na taj način imaju odgovoriniji odnos prema sebi i svom tijelu, odnosno zdravlјu.

Učenici 5. razreda su se sa svojim majkama i bakama potrudili da nam danas dočaraju duh zdrave ishrane kroz namirnice i ukusna jela koja su spremali sami, u svom domaćinstvu.


Uz navedeno organizovali smo da svi učenici dobiju čašu mlijeka i po jednu jabuku kao simbol zdrave hrane.
Zahvalјujemo se preduzeću „Tropik“ za mlijeko i porodici Kovačević za jabuke.


Nedjelja djeteta

Slogan ovogodišnje Nedjelјe djeteta, koja se obilјežavala od 1. do 7. oktobra, jeste „Vjerujem u sebe“. Svake godine se u cijelom svijetu prva nedjelјa oktobra posvećuje djeci i njihovim pravima. Nјen cilј je da nas podsjeti da su djeca temelј i zalog budućnosti i mjera vrijednosti svih lјudskih nastojanja. U tom duhu sjetimo se riječi Dostojevskog: „Nijedan ideal ovog svijeta nije vrijedan suze djeteta“. Neka nas ova misao opominje da su dobrobit djece i poštivanje njihovih prava imperativi svakog razvijenog i humanog društva.Ovogodišnji program aktivnosti kojim smo obilјežili Nedjelјu djeteta bio je veoma raznovrstan. Naša škola je sa velikom lјubavlјu i entuzijazmom organizovala niz aktivnosti za djecu i aktivnosti djece.

CRTALI SMO u dvorištu i u učionici.
Jedna od tih aktivnosti jeste crtanje kredama po školaskom dvorištu. Ove aktivnosti istakle su kretivnost i maštu kod učenika.


Odabrali smo najbolјe likovne radove

Pričali smo Priče! Pisali smo radove! Odabrali najlјepše.
Učenici su 4.10.2018 godine zamijenili uloge sa nastavnicima i tako obilјežili jedan dan u Nedjelјi djeteta. Bilo je veoma zanimlјivo i mnogi učenici su pokazali svoje znanje tako što su predavali svojim drugarima.


Uspiješno je održan Savjet učenika kao i brojne radionice.

Uručili smo BEMICE!
Poklone su uručile Branka Sladojević, Snježana Kelečević i direktor škole.

Obilјežili smo dane jeseni! Za početak jeseni učenici nižih razreda su izložili jesenje plodove na holu.Tako smo unijeli boje jeseni i u našu školu.

Zabavlјali su nas naši mali ,,Stend up” komičari.

Uveselјavali su nas pjevači, glumci i recitatori!
Snježana Kokeza iz VIII-2 nam je svaki dan govorila o pravima djece i recitovala pjesme sa prikladnim sadržajem.

Održana 1. sjednica Nastavničkog vijeća

Prva sjednica Nastavničkog vijeća u novoj školskoj godini održana je u utorak 25.9. 2018. godine.
Sjednicu su obilježile dr Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlјa i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, i mr Sanja Lovrić Radetić, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci.

Naše gošće su govorile o sprovođenju i aktivnostima programa "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza". Program je jedna od inicijativa koju je pokrenuo Republički-pedagoški zavod u saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske.

 

U okviru programa „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ se razvijaju tehnike i načini ranog prepoznavanja faktora rizika kod djece. Cilj projekta je obezbjeđenje sigurnog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece u vaspitno - obrazovnom sistemu Republike Srpske.

 

Međunarodni književni susreti na Kozari

Centralna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari „Pjesničko podne“ održana je u subotu, 22. septembra, u podne na Mrakovici. Potresan krik majke Knežopolјke dočarala je beogradska glumica Jasmina Stoilјković, koja je recitovanjem stihova Kulenovićeve poeme započela poetski čas.

Na svečanosti stihove su kazivali pjesnici Dragan Kulundžija, Dragana Kragulј, Vid Vukelić, nenadmašni Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković i mnogi drugi.

Naši učenici, u pratnji nastavnica Milice Marković i Suzane Rolihi uživali su u stihovima pomenutih pjesnika.
Pored druženja sa umjetnicima i učenicima iz drugih škola iskoristili smo priliku da prošetamo Nacionalnim parkom da obiđemo spomenik i prisjetimo se targično stradalih žrtava na Kozari.

Naročit utisak na njih ostavio je pjesnik Ljubivoje Ršumović, koji je izrazio radost što je toliko mladih bilo prisutno na Mrakovici i što se, s vremenom, manifestacija pretvorila u svojevrstan čas istorije. .

Posjetili smo 23. Međunarodni sajam knjiga

 

Međunarodni sajam knjiga, 23. po redu u gradu na Vrbasu, održava se ove godine od 11. do 17. septembra. Ova manifestacija ima tradiciju dugu preko dvadeset godina i već godinama okuplјa osnovce , srednjoškolce i studente iz cijele države.

Da će pisana riječ opstati i pobijediti sve izazove, dokazali su brojni posjetioci, koji su s dubokim poštovanjem i očiglednom lјubavlјu prema knjizi obilazili štandove izdavačkih kuća. Među ovim knjigolјupcima našli su se i učenici naše škole sa svojim nastavnicima u petak, 13. septembra.

Par sati smo proveli u carstvu knjige, družeći se s novim i starim naslovima. Naši učenici su pregledali knjige, interesovali se za pojedine naslove i svojim pristojnim ponašanjem dali primjer svim učenicima kako treba pokazati lјubav prema knjizi.


Svečani prijem za prvačiće i njihove roditelje

 

Septembar ima posebno značenje i nosi sa sobom praznično raspoloženje jer započinjemo školsku godinu i dočekujemo nove ćake prvake. Ove godine smo 3. septembra zakoračili u nove školske i radne pobjede. Ovaj dan ulјepšala su nasmijana lica naših đaka.

Dobrodošlicu su im poželјeli svi nastavnici i učitelјi na čelu s direktorom Radoslavom Savanovićem. Održana je svečana priredba kojom smo pozdravili naše prvačiće i poželјeli im srećan početak školovanja. Program je bio veoma raznovrstan i zanimlјiv, pripremlјen s mnogo lјubavi i entuzijazma. .

Svojim prisustvom ukazali su nam čast načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti Opštine Laktaši Darko Adžaip i predstavnici Opštine Laktaši, kao i ministar prosvjete u Vladi Republike Srpske dr Dane Malešević.

Zvonka pjesma naših đaka obilјežila je naš prvi školski dan. Srećan početak, dragi učenici i nastavnici!


Prijem za najbolje učenike

 

 

Ove školske godine 136 učenika JU OŠ „ Desanka Maksimović“ u Trnu  je završilo deveti razred, i možemo reći da su ostvarili zapažene rezultate. Potvrda njihovog rada i zalaganje je i četrnaest učenika koji su nosioci Diplome „ Vuk Karadžić“. Naši Vukovci su:  Teodora Novković i Teodora Petrović IX1, Bojana Kovačević, Mihaela Ilić i Katarina Milić IX2, Marko Dimitrić, Anja Avram i Katarina Grabež IX3, Milena Lazić, Anja Đukić, Anrea Đukić i Dejana Sandić IX4, i Anastasija Kokošar i Milјana Božičković IX5.

.Učenik Marko Dimitrić je godinama ostvarivao zapažene rezultate na takmičenjima iz nastavnih predmeta Matematika, Fizika i Informatika i kao najuspješniji proglašen je za UČENIKA GENERACIJE.
Ponosno             ističemo najnoviji Markov uspjeh ostvaren u periodu od 07.07. do 13.07.2018.godine kada je kao dio ekipe Bosne i Hercegovine predstavlјao ne samo našu školu već  i Opštinu i Republiku Srpsku na Juniorskoj informatičkoj  Balkanijadi u Temišvaru.  I ovom prilikom Marko je pokazao izuzetno  znanje u konkurenciji 32 predstavnika iz 12 zemalјa. Markov rad  i rad  njegove nastavnice informatike, Valentine Todorović, su bili zapaženi, i mi smo ponosni na njihovo učešće i ostvarene rezultate. Ističemo da je Marko imao veliku podršku ne samo svoje porodice i škole već i načelnika opštine Laktaši, gospodina Ranka Karapetrovića.Ispraćaj maturanata

Naši maturanti su  i ove godine, tradicionalno, obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja plesom.  Završetak jednog životnog poglavlja proslavili su plešući poznate svjetske plesove na stadionu  i družeći se sa svojim nastavnicima i drugarima, uz pokoju suzu roditelja koji su ih podržavali sa tribina.

Predsjednici odjeljenja zahvalili su se nastavnicima i poručili mlađim drugarima da uživaju u najljepšem periodu života. Sa sobom će, sigurni smo, ponijeti divne uspomene koje će ih pratiti kroz sve buduće životne pobjede i izazove.

Uvjerili smo se, dok smo ih gledali kako proslavljaju posljednji osnovnoškolski dan i bacaju svoje prve akademske kape u vazduh, da su izrasli u čestite i dobre mlade ljude koji će spremno zakoračiti u život i nove avanture.

Direktor škole je pozdravio maturante i poželio im mnogo uspjeha i sreće u daljem životu. Istakao je da je ples maturanata dugogodišnja tradicija naše škole i po tome smo prepoznatljivi.

Svakako je primjereno da se đaci na ovaj način oproste sa školom, kako dolikuje vaspitanim mladim ljudima, i treba da bude standard ne samo za našu školu nego za društvo u cjelini.

Naši maturanti su posjetili 3. sajam zanimanja

 

U cilju povezivanja obrazovanja i privrede i boljeg informisanja učenika završnih razreda osnovnih škola pri izboru budućih zanimanja, u Prijedoru je održan 3. Sajam zanimanja koji je okupio oko 10.000 učenika iz cijele Republike Srpske.

Akcent je na deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Učenicima su predstavljena zanimanja koja su potrebna privredi, a to su i zanati i sve trogodišnje škole.
Učenici, koji dolaze iz 130 osnovnih škola Republike Srpske, imali su priliku da na štandovima škola, na zanimljiv i interaktivan način, upoznaju sva zanimanja.

Sajam zanimanja organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Program ,,Prilika plus” i Grad Prijedor, uz podršku Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Omladinskog komunikativnog centra.


Posjetili smo pozorište

 

 

Povodom Svjetskog dana pozorišta, 27.marta 2018.godine,organizovan je odlazak odjelјenja četvrtih,petih i šestih razreda na predstav u „Orlovi rano lete“ koju je po motivima istoimenog romana Branka Ćopića režirao Jug Radivojević .


Predstav a je za naše učenike izvedena u Domu kulture, Laktaši a odi gra li su je poznati glumci Dječijeg pozorišta RS : Duško Mazalica, Dragan Vučić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Želјko Milićević, Saša Terzić, Dragan Banjac, Ana Anđelić, Božana Bijelić, Ivan Perković i Marko Nedelјković.


Dan dječije radosti

 

Kao i do sada i ove godine učenici su zajedno sa svojim učiteljima, razrednim starješinama i nastavnicima  proslavili odlazak stare i dolazak nove godine  sa nadom da će Nova godina donijeti više znanja, sreće i prvenstveno zdravlja.

Inače, posljednji radni (školski) dan u decembru je neradan te se taj dan obilježava kao Dan dječije radosti ili veseli čas. Učenici se tog dana raduju zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima uspješnom kraju  jedne godine i vesele se još uspješnijoj novoj godini. Cijela škola je okićena ukrasima i učeničkim radovima te spremno čeka ulazak u Novu godinu. Učenici i nastavnici su toga dana samo veliki prijatelji i nije bitno ko je učenik a ko učitelj.

Ukratko rečeno Dan dječije radosti je dan kojeg svi učenici dočekuju nasmijani i svi ga željno čekamo cijelu godinu.  Na taj dan nema mjesta za tugu. Samo se raduje, smije i voli.


Predavanje "Petarde nisu igračke"

 

U sklopu akcije „Petarde nisu igračke“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Laktaši su održali edukativna predavanja za učenike naše škole.
Navedene aktivnosti se sprovode s ciljem informisanosti djece o opasnostima i mogućim povredama koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava.

Predavanju je prisustvovalo 80 učenika od četvrtog do devetog razreda.Takođe, ova prilika je iskorišćena da se svi podsjete da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom.
Nizom preventivnih aktivnosti koje preduzima PU Laktaši, želimo doprinijeti da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posledica.


Humanitarna akcija „Jedan slatkiš, jedno dijete“

Ova akcija je jedna od aktivnosti Mreže savjeta učenika Bosne i Hercegovine. Spomenuta se sastoji u skupljanju slatkiša u školama u Bosni i Hercegovini, nakon čega se prave paketići koji se poklanjaju socijalno ugroženoj djeci i ustanovama čiji su štićenici djeca.
Naša škola se i ove godine odazvala humanitarnoj akciji i učenici su se uključili sa zadovoljstvom. U školi je postavljena kutija u koju su se mogli ubaciti slatkiši.
Pokažimo dječici da nisu sama i uljepšajmo im mjesec decembar naljepšim bojama mladosti i veselja!


Posjetili smo Sberbank

 

Povodom Dana štednje učenici V3 razreda su zajedno sa učiteljicom Brankicom Šikanić posjetili Sberbank a.d. Banjaluka.
Đaci su imali priliku da se kroz zanimljivu bankarsku rutu upoznaju sa radom i načinom funkcionisanja banke, ali i da dobiju informacije o tome koliki je zaista značaj novca i njegove uštede.

Za njih je ovo bila prilika da se druže sa radnicima Sberbanka a.d. Banjaluka, a tokom cijele posjete su svojim domaćinima su postavljali pitanja o novcu i poslovima u banci. Učenici su nakon obilaska, u razgovoru uz slatkiše, pokazali veliku radost i radoznalost zbog činjenice da su bili u prilici da vide kako to zaista banka posluje.

Sanja Vasilić, portparol Sberbank a.d. Banjaluka je ovom prilikom istakla da je današnja posjeta učenika bila veliko zadovoljstvo za zaposlene. „Za nas je Svjetski dan štednje povod da mladim naraštajima objasnimo koliko je štednja važna. Sa djecom treba od malih nogu razgovarati o potrošnji novca i štednji, kako bi već tada stekli osjećaj odgovornosti i navike koje će im pomoći i olakšati osamostaljivanje i donošenje odluka“, rekla je Vasilić.

 

Osnovci iz Laktaša se družili sa vršnjacima iz Bihaća

BIHAĆ, 28. maja - Dugodiš nja saradnja banjalučke humanitarne organizacije Genesis i medijske kuće RTVUSK nastavljena je druženjem učenika osnovnih škola Harmani 1 iz Bihaća, “ Desanska Maksimović ” iz Laktaša i volontera Crvenog krsta


Na ovaj način, kako su nam kazali, željeli su da djeca iz oba bh. entiteta bolje upoznaju svoju domovinu i njene prirodne ljepote. Tako su šetnjom kroz grad Bihać upoznali znamenitosti ovoga grada i uživali u ljepotama rijeke Une, a potom posjetili NP i Š trbački buk što je bila kruna ove posjete.  

Doprinos ovoj posjeti dala je i Uprava NP Una, osiguravši ulaznice za svu djecu, a o njihovoj sigurnosti brinuli su se članovi bihaćke Gorske službe spašavanja.

Sparkreators – liga

U saradnji s poslovnim parkom SPARK, udruženje Hello World brendirano kao SPARK school sa sjedištem u Mostaru, krenuli smo u obuku rada sa robotima koji će inovirati naš nastavni proces i ucenicima kroz igru pružiti mogućnost savremenog učenja,programiranja i dizajna.


Potražnja za programerima, dizajnerima i projekt-menadžerima raste iz dana u dan , i upravo smo zato odlučili uvrstiti i našu školu u tim SPARK škola, u kome će i naši učenici steći konkretna znanja iz određenih razvojnih tehnologija , kao što su programiranje, dizajn, razvoj aplikacija, elektronika i robotika...

Želimo motivisati učenike da sa ljubavlju i zadovoljstvom uče,da imaju zanimljivu i inovativnu nastavu,da slobodno ulaze u sektor informacionih tehnologija. Takođe želimo osigurati mogućnost da učenici sve praktično isprobaju i da pokušaju profesionalno orijentisati u ovom smjeru od malih nogu. U ovaj posao krenuli smo obukom nastavičkog kadra koju je vršila SPARK school u JU OŠ „Ivo Andrić“, Banjaluka . Nakon obuke naših nastavnika dobili smo dva robota i potrebne upute kako da realizujemo početne aktivnosti sa našim učenicima. Da ih pripremimo, vježbamo da se odazovemo prvom takmičenju SPARK škola.

Druženje s pjesnikom Rankom Pavlovićem

U povodu obilјežavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, organizovali smo druženje naših učenika sa književnikom Rankom Pavlovićem.
Ovo je ujedno i jedna od naših aktivnosti u sklopu obilјežavanja 16. maja – Dana škole.

Učenici od 2. do 5. razreda imali su priliku da upoznaju književnika sa naših prostora Ranka Pavlovića koji je preko pola vijeka prisutan na ovdašnjoj književnoj sceni i za to vrijeme je objavio preko pedeset knjiga, u šta ubrajamo zbirke pjesama za djecu i odrasle, zbirke pripovjedaka i romana.

 

"Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza"

Naša škola je učesnica programa i aktivnosti "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza". Cilj ovog projekta je obezbjeđenje sigurnog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece u vaspitno - obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Formiran je školski tim koji čine stalni članovi: Radoslav Savanović- direktor škole , Nataša Zvjerac- dipl. pedagog, Bojana Filipović – dipl. socijalni radnik, Brankica Aleksić – prof. matematike i Milka Milašinović – prof. razredne nastave. Povremeni članovi tima biraće se prema potrebi. Za vođu tima izabrana je Bojana Filipović, dipl. socijalni radnik.
Tokom školske godine sprovešće se niz aktivnosti kojima će se realizovati navedeni program.
Jedna od inicijativa koju je pokrenuo Republički-pedagoški zavod u saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u okviru programa „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ je
Rano prepoznavanje faktora rizika kod djece.

U našoj školi, dana 1. februara 2017. godine, održana je obuka nastavnika  u okviru ovog programa. Nastanici, stručni saradnici  i direktor škole dobili su jasna uputstva o primjeni matrica za rano prepoznavanje faktora rizika kod djece. Obuku su održali Dr Nina Ninković - Načelnik odjeljenja za predškolsko, osnovno i opšte srednje obrazovanje u RPZ-u i Branko Anđić - diplomirani psiholog, direktor  JU OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Busnovi - Prijedor.


Dan dječije radosti

Posljednji radni dan u decembru je neradan te se taj dan obilježava kao Dan dječije radosti ili veseli čas.
Učenici se tog dana raduju zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima uspješnom kraju  jedne godine i vesele se još uspješnijoj novoj godini.

Cijela škola je okićena ukrasima i učeničkim radovima te spremno čeka ulazak u Novu godinu . Za ovu priliku u čenici su pripremili prigodan program. Predsatavili su se roditeljima, svojim vršnjacima i nastavnicima , uspješnim recitacijama, pjesmama, plesovima, folkornim nastupima i igrokazima .

Direktor osnovne škole Radoslav Savanović poželjeo je srećnu Novu godinu svim učenicima i zaposlenicima škole I uručio učenicima škole novogodišnje paketiće.

Radujmo se novom početku u novoj godini i kokreatorstvu u sjajnim postignućima i srećnim trnucima. Divno je biti dio izuzetnog okruženja a takvim ga učinismo zahvaljujući zajedničkim ciljevima, stoga donosimo jednaku odluku i u novoj godini.

Uspješno završena akcija „Budimo humani“ u našoj školi

U našoj školi, u periodu od 14. do 18. novembra 2016. godine smo proveli akciju „Budimo humani“ .
Cilj ove akcije je prikupljanje osnovnih životnih namirnica koje će služiti za pripremu obroka u javnoj kuhinji, kao i prikupljanje higijenskih sredstava.

S obzirom na to da je akcija u našoj školi uspješno realizovana uspjeli smo da obezbijedimo značajnu pomoć za UG „Mozaik prijateljstva“ (priprema „Obroka ljubavi“ u Javnoj kuhinji), pripremili smo deset paketa pomoći za najugroženije učenike naše škole, kao i pakete pomoći za HO „Budimo ljudi“ iz Banja Luke (priprema paketa hrane i higijene za ugrožene porodice).
Zahvaljujemo učenicima, njihovim roditeljima i radnicima naše škole na još jednoj uspješno realizovanoj humanitarnoj akciji.

Budimo humani jer dobro se dobrim vraća!

U periodu od 14. do 20. decembra 2016. godine proveli smo akciju „ JE DAN SLATKIŠ-JEDNO DIJETE“ u cilјu prikuplјanja slatkiša i školskog pribora za pripremu novogodišnjih paketića za najugroženije učenike naše škole. .

Akciju je podržao veliki broj učenika naše škole i radni kolektiv škole. Posebno želimo da zahvalimo našim drugarima iz Dječijeg vrtića „Zvjezdica“ u Glamočanima koji su podržali našu akciju i prikupili slatkiše za novogodišnje paketiće. Naši drugari iz vrtića obezbijedili su i pakete pomoći za dvije ugrožene porodice naših učenika koji su dostavlјeni porodicama za novogodišnje praznike.
Uspješno smo završili i ovu akciju i obradovali 40 učenika naše škole novogodišnjim paketićima.
Hvala svim lјudima dobre volјe koji su podržali našu akciju i doprinijeli da još jednom položimo ispit humanosti.

Inovatorstvo i preduzetništvo mladih

Učenici devetih razreda naše škole su prisustvovali predavanju na temu „ Inovatorstvo i preduzetništvo mladih“. Predavanje je organizovao Savez inovatora Republike srpske.
Cilj predavanja je upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima iz inovatorstva, upoznavanje s problemima u realizaciji ideje i smjernice za inovacije koje su privedene kraju. Govoreno je i o intelektualnoj svojini, posebno o patentu i patentskoj zaštiti inovacije.

Učenici su mogli da pogledaju i izložbu radova članova saveza. Većina aktivnosti je praktično predstavljena učenicima, što je ostavilo poseban utisak . O tome najbolje svjedoči anketa, koju su popunili učenici na kraju predavanja. Većina naših učenika se izjasnila da je predavanje zanimljivo i poželjeli su da češće imaju ovakve aktivnosti.

Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14 „

Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14 „

Naša škola je uključena u Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14“ koji je podržan od strane kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala - UNODC te Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS.

Sa implementacijom ovog projekta počeli smo 26. oktobra 2016. godine . Program će trajati 7 sedmica ( po jedan dan sedmično 2 radionice za roditelje i djecu ).

Cilj ovog programa je preventivna intervencija koja je zasnovana na dokazima i koja je evaluirana kao intervencija koja daje pozitivne rezultate u radu sa adolescentima sa posebnim osvrtom na jačanje porodičnih vrijednosti i komunikacije u porodici.

Tradicionalni marš naših učenika

U našoj školi svakodnevno nastojimo upozoriti na zdrave navike, stoga smo i ove godine u susret najpasivnijem godišnjem dobu, zimi, podsjetili učenike na ljepotu šetnje u društvu. Organizovali smo divnu tradicionalnu šetnju u skladu s uzrastom naših učenika. Ispratili smo čarobnu jesen dugim i ugodnim šetnjama , koje savjetujemo učenicima cijelu nastojeću zimu.
Zdravlje je najveće bogatstvo, ali se nerijetko ponašamo kao da ćemo vječno biti zdravi. Ipak ulaskom u novo godišnje doba usmjeravamo učenika ka boljem kvalitetu života i ostavljanju loših navika iza sebe. Ponekad je u životu preplavljenom informacijama potrebno zastati , vratiti se korak nazad i dobro razmisliti.

Učenici četvrtog i petog razreda su prošetali do Glamočana uz pomoć pripadnika MUP-a i saobraćajne sekcije.
Učenici šestog i sedmog razreda su šetnju izveli u 9 časova na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Na platou ispred škole nastavnici geografije su djeci govorili o prirodnoj okolini i reljefu Glamočana.

U pratnji svojih učitelja i vjeroučitelja, učenici 2. i 3. razreda posjetili su hram "Pokrova Presvete Bogorodice". Učenicima se, sa nekoliko riječi o hramu, obratio vjeroučitelj Dragan Đurić. Zatim su im podijeljene ikonice i čokoladice, a sljedećih sat vremena učenici su proveli u hramovnom dvorištu uz igru i druženje.

Osmi i deveti razredi su takođe marširali na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Učenike su dočekali učitelji i učenici škole u Glamočanima.
Šetnja je protekla u najboljem redu i bez problema, a učenici su se vratili u Trn prepuni utisaka.

Nastavnici su razgovarali sa djecom o značaju boravka u prirodi, pozitivnim i negativnim uticajem čovjeka na okolinu i ekosistem. Nastavnici fizičkog vaspitanja su organizovali takmičenje sportskim disciplinama.

29.10. 2016. Učenici, članovi sekcija Istorijske, Mladi ekolozi, Mladi biolozi, Mladi hemičari, kao i članovi dodatne nastave iz Engleskog jezika, sa svojim nastavnicima, posjetili su izletište Banj brdo.

Projekat "Čitalići" u Dječijem pozorištu

11. maja u Dječijem pozorištu u Banja Luci predstavili smo rad naših učenika i nastavnika u okviru projekta "Čitalići". I ovaj put smo pokazali da smo kreativni i uspješni.
Ciljevi ovog projekta kojeg realizujemo u saradnji sa kolegama iz Srbije su:


•  sticanje funkcionalnih znanja i vještina;
•  razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnog izražavanja;
•  njegovanje komparativnog sagledavanja tema i motiva u srpskoj i evropskoj književnosti kroz male tematske projekte;

•  razvijanje i njegovanje ljubavi prema knjizi i čitalaštvu;
•  razvijanje vještine razumijevanja pročitanog u cilju učenja i izdvajanja bitnih informacija;
•  razvijanje i njegovanje ljubavi prema srpskoj narodnoj književnosti;

•  isticanje značaja školske biblioteke u vaspitno-obrazovnom procesu i životu škole;
•  saradnja školskih i narodnih biblioteka;
•  obnavljanje zaboravljenog manira dobrotvorstva (pozivanje izdavačkih kuća na donatorstvo)

•  njegovanje takmičarskog duha i grupnog rada;
•  njegovanje pozitivnog odnosa prema svim učesnicima projekta (nagrade, pohvalnice, zahvalnice);
•  promocija učesnika u akciji i njihovih autorskih radova.

 

Izvještaj o provedenim akcijama

Svake godine u povodu predstojećih praznika učenici, njihovi roditelji i radnici naše škole provode akcije kojima nastojimo pomoći drugarima kojima je pomoć potrebna i obradovati ih malim poklonima . I ove godine smo organizovali dvije akcije, jednu koju su realizovali učenicima od prvog do petog razreda i njihovi učitelji pod nazivom „ Jedan slatkiš, jedno dijete “. Prikupljene slatkiše darovali smo dječacima i djevojčicama iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci i našim drugarima iz škole u povodu sv.Nikole.

 


socijalna radnica Bojana Filipović,predsjednica Savjeta učenika škole Jelena Popović i Saša Tatić, direktor Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci

Drugu akciju su realizovali učenici i nastavnici od šestog do devetoga razreda prikupljanjem materijalnih sredstava. Akcija je imala naziv „ Od srca za jedno malo srce “ i prikupljena sredstava su uplaćena za pomoć trojici dječaka. Jedan od dječaka je Stefan Samardžija iz Nove Topole koji prije navršavanja tri mjeseca života treba da ode na prvu operaciju srca u inostranstvo.

 


učenici naše škole predaju poklone za djecu Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci

Drugi dječak je Pavle Anđelković iz Zvečana na Kosovu koji treba na transplantaciju matičnih ćelija u Ukrajini, i treći dječak je Ognjen Dragojević iz Aleksandrovca koji treba da obnovi tzv. Rusku terapiju u banji Trepča. Akcije su provodene u periodu od 07.12. do 17.12. 2015. Godine i prikupljeno je 900,00 KM koje smo ravnomjerno podijelili trojici dječaka.

 


Radoslav Savanović, direktor škole i učenici naše škole

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učenicima, njihovim roditeljima i kolegama koji su učestvovali u akcijama i još jednom potvrdili da smo svi zajedno ljudi puni razumijevanja, saosjećanja i želje da pomognemo i bar za trenutak na licima naših drugara izmamimo osmjeh.

Akcija prikupljanja pomoći u JU OŠ „Desanka Maksimović“ TRN za trinaestogodišnjeg dječaka Sergeja Ševića, učenika osmog razreda JU OŠ „Sveti Sava“ Novi Grad
Sergej Šević boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija i potrebna mu je hitna operacija koju je moguće izvesti u Londonu.
Akcija prikupljanja pomoći za liječenje trinaestogodišnjeg dječaka Sergeja Ševića iz Novog Grada u našoj školi pokrenuta je 17. februara 2016. godine i trajala je sedam dana. Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS podržalo je akciju prikupljanja pomoći za Sergeja Ševića uplatom iznosa od 5000 KM i dalo Saglasnost da se akcija može provesti u svim školama RS. Direktor škole, gospodin Radoslav Savanović, podržao je provođenje akcije prikupljanja sredstava u našoj školi. Koordinator aktivnosti bila je Bojana Filipović, diplomirani socijalni radnik. U akciji su učestvovali učenici naše škole zajedno sa svojim odjeljenjskim starješinama i radnim kolektivom JU OŠ „Desanka Maksimović“ Trn. Prikupljeno je i uplaćeno 2905 KM.
Učenici i radnici naše škole još jednom su pokazali solidarnost i humanost.
Iskreno se nadamo da će naša pomoć i podrška biti od koristi Sergeju i njegovim roditeljima.

Saradnja sa HO Genesis iz Banjaluke

HO Genesis projekt iz Banja Luke  u našoj školi je počela sa realizacijom projekta Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja osnaživanjem učenika i nastavnika da razumiju uzroke i da djelotvorno odgovore na nasilje.
25. novembra 2015. godine počele su radionice sa grupom učenika. Grupu učenika čine predstavnici Savjeta učenika od VI do IX razreda. S obzirom da je tema nasilja vrlo aktuelna i nikada dovoljno istražena iskreno se nadamo da će aktivnosti na ovom projektu doprinijeti jačanju preventivnih programa i uloge škole u preveciji nasilnog ponašanja,  boljoj atmosferi i radu u školi, spečavanju i suzbijanju nasilja i osnaživanju učenika i nastavnika da adekvatno reaguju na nasilje.

Cilj projekta:
Osnaživanje ljudskih i institucionalnih kapaciteta koji će omogućiti aktivno učešće u uspostavljanju djelotvornih odgovora na izazove vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja.

Zadaci projekta:
Dobiti kvalitetne podatke o stavovima, percepciji i znanju o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju na nivou ciljanih osnovnih škola,
Povećati kapacitet škole da prepozna i odgovori na nasilje,
Uspostavljanje mehanizma praćenja vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja na nivou škole.

Planirane projektne aktivnosti:
Stvaranje i održavanje školske sigurnosne mreže:
Utvrđivanje prisustnog nivoa vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja i odreživanje najčešćih oblika vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u osnovnoj školi,
Uspostavljanje školskog koordinacionog odbora i prevenciju nasilja,

 

Trening za edukaciju nastavnika o vršnjačkom, rodno zasnovanom i seksualnom nasilju,
Trening učitelja-mentora o vršnjačkom, rodno zasnovanom i seksualnom nasilju,
Radionice za edukaciju djece o vještinama vršnjačke podrške,
Uspostavljanje sistema praćenja pojave vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja.

U okviru saradnje sa HO Genesis projekt Banjaluka i aktivnosti na realizaciji projekta " Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja osnaživanjem učenika i nastavnika da razumiju uzroke i da djelotvorno odgovore na nasilje" našu školu su posjetili predstavnici Ambasade Kanade