Dan dječije radosti

 

Kao i do sada i ove godine učenici su zajedno sa svojim učiteljima, razrednim starješinama i nastavnicima  proslavili odlazak stare i dolazak nove godine  sa nadom da će Nova godina donijeti više znanja, sreće i prvenstveno zdravlja.

Inače, posljednji radni (školski) dan u decembru je neradan te se taj dan obilježava kao Dan dječije radosti ili veseli čas. Učenici se tog dana raduju zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima uspješnom kraju  jedne godine i vesele se još uspješnijoj novoj godini. Cijela škola je okićena ukrasima i učeničkim radovima te spremno čeka ulazak u Novu godinu. Učenici i nastavnici su toga dana samo veliki prijatelji i nije bitno ko je učenik a ko učitelj.

Ukratko rečeno Dan dječije radosti je dan kojeg svi učenici dočekuju nasmijani i svi ga željno čekamo cijelu godinu.  Na taj dan nema mjesta za tugu. Samo se raduje, smije i voli.


Predavanje "Petarde nisu igračke"

 

U sklopu akcije „Petarde nisu igračke“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Laktaši su održali edukativna predavanja za učenike naše škole.
Navedene aktivnosti se sprovode s ciljem informisanosti djece o opasnostima i mogućim povredama koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava.

Predavanju je prisustvovalo 80 učenika od četvrtog do devetog razreda.Takođe, ova prilika je iskorišćena da se svi podsjete da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom.
Nizom preventivnih aktivnosti koje preduzima PU Laktaši, želimo doprinijeti da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posledica.


Održano međunarodno takmičenje "Dabar informatičar"

 

Izazov Dabar informatičar je namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.
Izazov takođe ima za cilj da pruži priliku svima za jedan novi susret sa informatikom u svakodnevnom životu i informatikom kao naučnom disciplinom.

U petak, 24.11.2017. godine, završen je kvalifikacioni krug takmičenja. Ukupno 92 učenika naše škole je učestvovalo na takmičenjeu u kojem učestvuje više od 2,2 miliona djece iz cijelog svijeta.
Organizatori su objavili preliminarne rezultate nakon čega se takmičenje nastavlja na višim nivoima.
Ukupno 76 učenika naše škole je ostvarilo pravo učešća u Prvom kvalifikacionom kolu, koje će se održati 24. februara. Svaki učenik, ukoliko je stekao pravo za takmičenje, je obavezan napraviti prijavu. Prijava se vrši na sljedećem linku: Prijava za takmičenje


Humanitarna akcija „Jedan slatkiš, jedno dijete“

 

Ova akcija je jedna od aktivnosti Mreže savjeta učenika Bosne i Hercegovine. Spomenuta se sastoji u skupljanju slatkiša u školama u Bosni i Hercegovini, nakon čega se prave paketići koji se poklanjaju socijalno ugroženoj djeci i ustanovama čiji su štićenici djeca.
Naša škola se i ove godine odazvala humanitarnoj akciji i učenici su se uključili sa zadovoljstvom. U školi je postavljena kutija u koju su se mogli ubaciti slatkiši.
Pokažimo dječici da nisu sama i uljepšajmo im mjesec decembar naljepšim bojama mladosti i veselja!


Posjetili smo Sberbank

 

Povodom Dana štednje učenici V3 razreda su zajedno sa učiteljicom Brankicom Šikanić posjetili Sberbank a.d. Banjaluka.
Đaci su imali priliku da se kroz zanimljivu bankarsku rutu upoznaju sa radom i načinom funkcionisanja banke, ali i da dobiju informacije o tome koliki je zaista značaj novca i njegove uštede.

Za njih je ovo bila prilika da se druže sa radnicima Sberbanka a.d. Banjaluka, a tokom cijele posjete su svojim domaćinima su postavljali pitanja o novcu i poslovima u banci. Učenici su nakon obilaska, u razgovoru uz slatkiše, pokazali veliku radost i radoznalost zbog činjenice da su bili u prilici da vide kako to zaista banka posluje.

Sanja Vasilić, portparol Sberbank a.d. Banjaluka je ovom prilikom istakla da je današnja posjeta učenika bila veliko zadovoljstvo za zaposlene. „Za nas je Svjetski dan štednje povod da mladim naraštajima objasnimo koliko je štednja važna. Sa djecom treba od malih nogu razgovarati o potrošnji novca i štednji, kako bi već tada stekli osjećaj odgovornosti i navike koje će im pomoći i olakšati osamostaljivanje i donošenje odluka“, rekla je Vasilić.


Održano prvo kolo SPARKreators lige

 

U regionalnom centru OŠ „Ivo Andrić“, Banjaluka u petak 20.10.2017.godine održano je 1. fizičko kolo Time je u ovom centru i otvorena SPARKreators liga za 2017./2018. školsku godinu.
Učenici 11 škola iz banjalučke regije su učestvovali u 1. Kolu lige . Posebno zadovoljstvo je bilo posmatrati male programere kako kodiraju, testiraju robote, popravljaju kodove, bore se, navijaju .
Cilj projekta je unapređenje nastave, koje mora podrazumijevati sticanje znanja i vještina u područjima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. U svijetu se za navedena područja koristi akronim STEM (science, technology, engineering and mathematics). Promovisanjem STEM zanimanja u BiH djeca će pokazati veću motivisanost za rad, učenje, ali i timski rad. SPARKreators projektom ćemo upoznati osnovnoškolske uzraste s robotikom, automatikom i programiranjem. 

Tokom školske 2017./2018. godine održaće se ukupno pet kola takmičenja. Kolo takmičenja može se održati na dva načina: fizičko i online kolo.
Plan takmičenja:
•  fizičko kolo - 10. mjesec; ( 16. - 20.10.2017.)

•  online kolo - 11. mjesec; (13. - 17.11.2017.)

•  online kolo - 2. mjesec; ( 19. - 23.2.2018.)

•  fizičko kolo - 3. mjesec; ( 19. - 23.3.2018.)

•  online kolo - 5. mjesec; ( 7. - 11.5.2018.)

 


Jednodnevni marš učenika

 

Jesen nas je obradovala zlatnim toplim danima i omogućila nam da uživamo u njenim čarima. Naši učenici sa svojim nastavnicima svake godine odlaze u šetnju koja ima rekreativni, ali i vaspitni karakter. Provodeći dan u druženju i fizičkim aktivnostima, učimo naše đake da je zdravlјe rezultat svojevrsnog životnog stila. Druženje u prirodi i upoznavanje uže okoline obilјežili su cijelu sedmicu posvećenu šetnji.

Učenici drugog i trećeg razreda išli su u utorak, 17.10.2017. godine, u šetnju od škole, ulicama Dositejeva, Vrbaska i Cara Dušana, do pravoslavne crkve. Družili su se sa svojim učitelјima i naučili mnogo o svojoj bližoj okolini i prirodnim i geografskim osobenostima njihovog kraja.
Isti dan šetali su i učenici četvrog i petog razreda, samo su se oni odvažili na malo dužu maršrutu Trn-Glamočani-Trn.
I naši prvačići su šetali po Trnu u srijedu, 18.10. 2017. Zabavlјali su se i učili pravila ponašanja na ulici i važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

U srijedu, 18.10.2017. učenici šestog i osmog razreda šetali su na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Družili su se sa svojim drugarima iz PO Glamočani, koji su ih toplo dočekali. Dio učenika proveo je dan na stadionu u Glamočanima. Nastavnici fizičkog vaspitanja organizovali su sportske aktivnosti, koje su učenike zabavile i probudile u njima takmičarski duh.
Učenici sedmog i devetog razreda su u četvrtak, 19.10.2017. prešli istu relaciju i ništa manje uživali u druženju i mnogim sportskim aktivnostima.

Pripadnici SJB i članovi Saobraćajne sekcije regulisali su saobraćaj i dali svoj maksimum da učenici bezbjedno prođu predviđene relacije. Osim toga, svojim zalaganjem dali su doprinos razvijanju svijesti kod naših učenika o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa.
I ovogodišnja šetnja prošla je u najbolјem redu. Učenici su proveli lijepe dane u prirodi i, sigurni smo, stvorili drage uspomene. Možemo zaklјučiti da se kvalitet života ogleda u navikama koje se stvaraju u najranijem dobu. Vodeći se time, naša škola sistematično i doslјedno usađuje djeci navike koje su temelј zdravog i produktivnog života.


Dan zdrave hrane

 

Međunarodni dan hrane ustanovila je Organizacija za hranu i polјoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) kako bi podigla svijest lјudi i širila znanja i informacije o stvaranju „svijeta bez gladnih“ i od 1981. obilјežava se svake godine 16. oktobra.

Stara izreka kaže: “Reci mi šta jedeš i reći ću ti kakav si“. Ova misao nam potvrđuje da je kultura ishrane stara koliko i sam čovjek. Ipak, svijet danas živi između krajnosti – ekstremnog siromaštva i neuhranjenosti s jedne strane i gojaznosti djece i odraslih s druge strane. Zbog toga je važno da razvijamo svijest kod djece i mladih kako bi im zdrave prehrambene i, uopšte životne navike, postale životni stil. Koliko je važno da pazimo šta jedemo, jednako je važno i kako hranimo dušu. Moramo naučiti da dijelimo, da budemo humani kako bismo zajedničkim zalaganjem napravili „svijet bez gladnih“.

Dan zdrave hrane u našoj školi i ove godine je okupio učenike petog razreda, učitelјe i nastavnike biologije za bogatom trpezom punom zdravih i domaćih jela. U pripremi su svesrdno pomogle majke i bake. Učenici i nastavnici su uživali u ukusnim jelima i jesenjem suncu, zabavili se i naučili da je u ishrani najbitnija umjerenost, raznovrsnost i uobročenost.


Međunarodni dan jezika

 

Dana 9.10.2017. su nastavnici Tanja Mihaljčić i Mladen Pralica u odjeljenjima VII-4 i VII-2 realizovali integrativni čas njemačkog i engleskog jezika sa temom "Körperteile / Body Parts". Cilj ovih časova bio je da učenici kroz inovativni oblik rada usvoje vokabular vezan za dijelove tijela.

Prema riječima i učenika i nastavnika, pomenuti časovi bili su veoma zanimljivi i poučni, te predstavljaju pravo osvježenje u odnosu na klasičnu nastavu.


Nedjelja djeteta

 

Slogan ovogodišnje Nedjelјe djeteta, koja se obilјežavala od 2. do 8. oktobra, jeste „Dječiji svijet – moj svijet“. Svake godine se u cijelom svijetu prva nedjelјa oktobra posvećuje djeci i njihovim pravima. Nјen cilј je da nas podsjeti da su djeca temelј i zalog budućnosti i mjera vrijednosti svih lјudskih nastojanja. U tom duhu sjetimo se riječi Dostojevskog: „Nijedan ideal ovog svijeta nije vrijedan suze djeteta“. Neka nas ova misao opominje da su dobrobit djece i poštivanje njihovih prava imperativi svakog razvijenog i humanog društva.


Ovogodišnji program aktivnosti kojim smo obilјežili Nedjelјu djeteta bio je veoma raznovrstan. Naša škola je sa velikom lјubavlјu i entuzijazmom organizovala niz aktivnosti za djecu i aktivnosti djece.
Nedjelјu djeteta u našoj školi započeli smo aktivnošću pod nazivom „Đačka torba“. Odjelјenjske starješine i nastavnici fizičkog vaspitanja mjerili su težinu đačke torbe i upoređivali je s visinom i težinom učenika. Cilј nam je bio da promovišemo zdravlјe naše djece i da smanjimo težinu torbi koje nose na svojim leđima.

Učenici prvog i drugog razreda ukrasili su dvorište crtežima, a u tome su im pomogle njihove učitelјice.
Svoj kreativni potencijal na temu „Dječiji svijet – moj svijet“ pokazali su članovi Literarne sekcije pisanim radovima u prozi i stihu.
Na časovima likovne kulture učenici trećeg, četvrtog i petog razreda crtali su na temu „Dječiji svijet – moj svijet“. Svako odjelјenje postavilo je razrednu izložbu, a i školski hol su ukrasili najbolјim radovima. U stopu su ih pratili i veliki drugari od šestog do devetog razreda, koji su kistom izrazili svoje viđenje dječijeg svijeta. I njihovi radovi su ukrasili našu školu.


Članovi Savjeta učenika su, sa svojim odjelјenjskim starješinama, pripremali predavanja i radionice o dječijim pravima iz Konvencije o pravima djeteta, koje su predstavili drugarima na časovima odjelјenjske zajednice.
Pozdravili smo i jesenje dane prigodnom izložbom u holu škole, a nju su pripremili učenici petog razreda sa svojim učitelјima.

U petak, 6. oktobra, naše učenike smo obradovali Danom bez ocjenjivanja.
I naši drugari iz PO Glamočani su istim aktivnostima obilјežili Nedjelјu djeteta.
Učenici razredne i predmetne nastave su tokom cijele nedjelјe čitali kratka kazivanja o pravima djeteta preko školskog razglasa.
Svaki dan smo zastajali da čujemo našu djecu. To je simbolično slalo poruku da je svaki dan Dan djeteta i da se njihov glas uvijek mora čuti.

 

 

Međunarodni dan jezika

 

Evropki dan jezika, koji se obilježava širom Evrope 26. septembra, promovisan je i u našoj školi. Učenici su sa nastavnicima engleskog i njemačkog jezika predstavili zemlje u kojima se govore ova dva jezika- njihove običaje i kulturu. Obilježavanje Evropskog dana jezika inicirao je Savjet Evrope, još 2001. godine, i od tada se obilježava u 47 država članica Savjeta.

Obilježavanje Evropskog dana jezika inicirao je Savjet Evrope, još 2001. godine, i od tada se obilježava u 47 država članica Savjeta.


Međunarodni književni susreti na Kozari

 

„Stvari su zamenlјive i propadlјive, a reči ih nadživlјuju i one obeležavaju i čuvaju naše mesto i naše duhovno jedinstvo“, poručio je ovogodišnji laureat Književnih susreta na Kozari Milovan Danojlić na svečanoj akademiji, na kojoj mu je uručena nagrada „Književni vijenac Kozare“. Time su i zvanično otvoreni 45. Književni susreti na Kozari.
Centralna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari „Pjesničko podne“ održana je u subotu, 16. septembra, u podne na Mrakovici. Potresan krik majke Knežopolјke dočarala je beogradska glumica Bilјana Đurović, koja je recitovanjem stihova Kulenovićeve poeme započela poetski čas. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je nagradu pjesniku Milovanu Danojliću i poželio dobrodošlicu svim posjetiocima i pjesnicima.

Na svečanosti stihove su kazivali pjesnici Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Ranko Preradović, Mošo Odalović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Naši učenici, u pratnji nastavnica Milјke Golubović i Ljilјane Glišić, uživali su u stihovima pomenutih pjesnika i ganuti do suza slušali čuvene stihove poeme „Stojanka majka Knežopolјka“.

Naročit utisak na njih ostavio je pjesnik Ljubivoje Ršumović, koji je izrazio radost što je toliko mladih bilo prisutno na Mrakovici i što se, s vremenom, manifestacija pretvorila u svojevrstan čas istorije. Poručio je mladima da se nada da nikada više nećemo morati braniti domovinu puškama i topovima, kao u vrijeme Skendera Kulenovića, jer se - kako i sam kaže u jednoj od svojih pjesama – domovina brani lјepotom.


Posjetili smo 22. Međunarodni sajam knjige

 

Međunarodni sajam knjige, 22. po redu u gradu na Vrbasu, održava se ove godine od 12. do 18. septembra. Ovogodišnji sajam otvorio je svojim stihovima najprevođeniji živi ruski pjesnik Vjačeslav Kuprijanov.

Da će pisana riječ opstati i pobijediti sve izazove, dokazali su brojni posjetioci, koji su s dubokim poštovanjem i očiglednom lјubavlјu prema knjizi obilazili štandove izdavačkih kuća. Među ovim knjigolјupcima našli su se i učenici naše škole sa svojim nastavnicima u petak, 15. septembra.

Par sati smo proveli u carstvu knjige, družeći se s novim i starim naslovima, ali i sa drugarima iz drugih škola. S brojnim uspomenama i pokojom knjigom vratili smo se kući u popodnevnim časovima.


Svečani prijem za prvačiće i njihove roditelje

 

Septembar ima posebno značenje i nosi sa sobom praznično raspoloženje jer započinjemo školsku godinu i dočekujemo nove ćake prvake. Ove godine smo 1. septembra zakoračili u nove školske i radne pobjede. Ovaj dan ulјepšala su nasmijana lica naših đaka.

Dobrodošlicu su im poželјeli svi nastavnici i učitelјi na čelu s direktorom Radoslavom Savanovićem. Održana je svečana priredba kojom smo pozdravili naše prvačiće i poželјeli im srećan početak školovanja. Program je bio veoma raznovrstan i zanimlјiv, pripremlјen s mnogo lјubavi i entuzijazma. .

Svojim prisustvom ukazali su nam čast zamjenik načelnika Opštine Laktaši Miroslav Kodžoman i predstavnici Opštine Laktaši. Zvonka pjesma naših đaka obilјežila je naš prvi školski dan. Ako se po jutru dan poznaje, onda će ova školska godina biti ispunjena uspjesima, prijatelјstvom i drugarskom podrškom mlađim drugarima. Srećan početak, dragi učenici i nastavnici!


Ispraćaj maturanata

 

Školsko zvono se oglasilo i za učenike devetog razreda označilo kraj jednog školskog doba. Veseli i nasmijani devetaci OŠ Desanka Maksimović iz Trna, požurili su na teren kako bi poslednji dan škole obilježili maturskim plesom. Kažu da im nije bilo teško naučiti korake i da su sa nestrpljenjem čekali ovaj dan.


– Prvi je bio pingvin ples, pačiji ples, makarena i završićemo sa užičkim kolom – rekao je jedan od učenika.
Zaplesao je i učenik generacije, Nikola Zeljković, kao i ostali učenici koji su se istakli svojim talentom i radom.

Osnovna škola u Trnu ples maturanara pretvorila je u tradiciju. Već 10 godina škola umjesto uobičajne proslave male mature organizuje nešto sasvim drugačije.

– Mi mislimo da je ovo primjerenije njihovom uzrastu. Da je primjerenije vaspitnom dijelu škole gdje težište treba biti na tom vaspitom momentu i mi smo zaključili da je ovo jedan civilizovaniji i primjereniji način da se obilježi kraj završetka devetogodišnjeg školovanja – istakao je direktor OŠ „Desanka Maksimović“, Trn Radoslav Savanović.

Nasmijani, zagrljeni pa i pomalo i tužni maturanti su se oprostili od osnovne škole i periodom života koji mnogi opisuju kao najljepši.
U prisustvu članova porodice, prijatelja i nastavnika učenici završnog razreda plesom su se danas oprostili sa jednim poglavljem u svom životu, i dočekali novo. Za mnoge od njih je ovo bila prva prilika da zaplešu u javnosti, a u životu će ih svakako biti još.

Preuzeto s portala: https://www..srpskacafe.com/2017/06/maturanti-se-plesom-oprostili-od-skole-video/

Osnovci iz Laktaša se družili sa vršnjacima iz Bihaća

 

BIHAĆ, 28. maja - Dugodiš nja saradnja banjalučke humanitarne organizacije Genesis i medijske kuće RTVUSK nastavljena je druženjem učenika osnovnih škola Harmani 1 iz Bihaća, “ Desanska Maksimović ” iz Laktaša i volontera Crvenog krsta


Na ovaj način, kako su nam kazali, željeli su da djeca iz oba bh. entiteta bolje upoznaju svoju domovinu i njene prirodne ljepote. Tako su šetnjom kroz grad Bihać upoznali znamenitosti ovoga grada i uživali u ljepotama rijeke Une, a potom posjetili NP i Š trbački buk što je bila kruna ove posjete.  

Doprinos ovoj posjeti dala je i Uprava NP Una, osiguravši ulaznice za svu djecu, a o njihovoj sigurnosti brinuli su se članovi bihaćke Gorske službe spašavanja.

Sparkreators – liga

 

U saradnji s poslovnim parkom SPARK, udruženje Hello World brendirano kao SPARK school sa sjedištem u Mostaru, krenuli smo u obuku rada sa robotima koji će inovirati naš nastavni proces i ucenicima kroz igru pružiti mogućnost savremenog učenja,programiranja i dizajna.


Potražnja za programerima, dizajnerima i projekt-menadžerima raste iz dana u dan , i upravo smo zato odlučili uvrstiti i našu školu u tim SPARK škola, u kome će i naši učenici steći konkretna znanja iz određenih razvojnih tehnologija , kao što su programiranje, dizajn, razvoj aplikacija, elektronika i robotika...

Želimo motivisati učenike da sa ljubavlju i zadovoljstvom uče,da imaju zanimljivu i inovativnu nastavu,da slobodno ulaze u sektor informacionih tehnologija. Takođe želimo osigurati mogućnost da učenici sve praktično isprobaju i da pokušaju profesionalno orijentisati u ovom smjeru od malih nogu. U ovaj posao krenuli smo obukom nastavičkog kadra koju je vršila SPARK school u JU OŠ „Ivo Andrić“, Banjaluka . Nakon obuke naših nastavnika dobili smo dva robota i potrebne upute kako da realizujemo početne aktivnosti sa našim učenicima. Da ih pripremimo, vježbamo da se odazovemo prvom takmičenju SPARK škola.

Druženje s pjesnikom Rankom Pavlovićem

 

U povodu obilјežavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, organizovali smo druženje naših učenika sa književnikom Rankom Pavlovićem.
Ovo je ujedno i jedna od naših aktivnosti u sklopu obilјežavanja 16. maja – Dana škole.

Učenici od 2. do 5. razreda imali su priliku da upoznaju književnika sa naših prostora Ranka Pavlovića koji je preko pola vijeka prisutan na ovdašnjoj književnoj sceni i za to vrijeme je objavio preko pedeset knjiga, u šta ubrajamo zbirke pjesama za djecu i odrasle, zbirke pripovjedaka i romana.

 


"Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza"

 

Naša škola je učesnica programa i aktivnosti "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza". Cilj ovog projekta je obezbjeđenje sigurnog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece u vaspitno - obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Formiran je školski tim koji čine stalni članovi: Radoslav Savanović- direktor škole , Nataša Zvjerac- dipl. pedagog, Bojana Filipović – dipl. socijalni radnik, Brankica Aleksić – prof. matematike i Milka Milašinović – prof. razredne nastave. Povremeni članovi tima biraće se prema potrebi. Za vođu tima izabrana je Bojana Filipović, dipl. socijalni radnik.
Tokom školske godine sprovešće se niz aktivnosti kojima će se realizovati navedeni program.
Jedna od inicijativa koju je pokrenuo Republički-pedagoški zavod u saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u okviru programa „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ je
Rano prepoznavanje faktora rizika kod djece.

U našoj školi, dana 1. februara 2017. godine, održana je obuka nastavnika  u okviru ovog programa. Nastanici, stručni saradnici  i direktor škole dobili su jasna uputstva o primjeni matrica za rano prepoznavanje faktora rizika kod djece. Obuku su održali Dr Nina Ninković - Načelnik odjeljenja za predškolsko, osnovno i opšte srednje obrazovanje u RPZ-u i Branko Anđić - diplomirani psiholog, direktor  JU OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Busnovi - Prijedor.


Dan dječije radosti

 

Posljednji radni dan u decembru je neradan te se taj dan obilježava kao Dan dječije radosti ili veseli čas.
Učenici se tog dana raduju zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima uspješnom kraju  jedne godine i vesele se još uspješnijoj novoj godini.

Cijela škola je okićena ukrasima i učeničkim radovima te spremno čeka ulazak u Novu godinu . Za ovu priliku u čenici su pripremili prigodan program. Predsatavili su se roditeljima, svojim vršnjacima i nastavnicima , uspješnim recitacijama, pjesmama, plesovima, folkornim nastupima i igrokazima .

Direktor osnovne škole Radoslav Savanović poželjeo je srećnu Novu godinu svim učenicima i zaposlenicima škole I uručio učenicima škole novogodišnje paketiće.

Radujmo se novom početku u novoj godini i kokreatorstvu u sjajnim postignućima i srećnim trnucima. Divno je biti dio izuzetnog okruženja a takvim ga učinismo zahvaljujući zajedničkim ciljevima, stoga donosimo jednaku odluku i u novoj godini.


Uspješno završena akcija „Budimo humani“ u našoj školi

 

U našoj školi, u periodu od 14. do 18. novembra 2016. godine smo proveli akciju „Budimo humani“ .
Cilj ove akcije je prikupljanje osnovnih životnih namirnica koje će služiti za pripremu obroka u javnoj kuhinji, kao i prikupljanje higijenskih sredstava.

S obzirom na to da je akcija u našoj školi uspješno realizovana uspjeli smo da obezbijedimo značajnu pomoć za UG „Mozaik prijateljstva“ (priprema „Obroka ljubavi“ u Javnoj kuhinji), pripremili smo deset paketa pomoći za najugroženije učenike naše škole, kao i pakete pomoći za HO „Budimo ljudi“ iz Banja Luke (priprema paketa hrane i higijene za ugrožene porodice).
Zahvaljujemo učenicima, njihovim roditeljima i radnicima naše škole na još jednoj uspješno realizovanoj humanitarnoj akciji.

Budimo humani jer dobro se dobrim vraća!

U periodu od 14. do 20. decembra 2016. godine proveli smo akciju „ JE DAN SLATKIŠ-JEDNO DIJETE“ u cilјu prikuplјanja slatkiša i školskog pribora za pripremu novogodišnjih paketića za najugroženije učenike naše škole. .

Akciju je podržao veliki broj učenika naše škole i radni kolektiv škole. Posebno želimo da zahvalimo našim drugarima iz Dječijeg vrtića „Zvjezdica“ u Glamočanima koji su podržali našu akciju i prikupili slatkiše za novogodišnje paketiće. Naši drugari iz vrtića obezbijedili su i pakete pomoći za dvije ugrožene porodice naših učenika koji su dostavlјeni porodicama za novogodišnje praznike.
Uspješno smo završili i ovu akciju i obradovali 40 učenika naše škole novogodišnjim paketićima.
Hvala svim lјudima dobre volјe koji su podržali našu akciju i doprinijeli da još jednom položimo ispit humanosti.


Inovatorstvo i preduzetništvo mladih

 

Učenici devetih razreda naše škole su prisustvovali predavanju na temu „ Inovatorstvo i preduzetništvo mladih“. Predavanje je organizovao Savez inovatora Republike srpske.
Cilj predavanja je upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima iz inovatorstva, upoznavanje s problemima u realizaciji ideje i smjernice za inovacije koje su privedene kraju. Govoreno je i o intelektualnoj svojini, posebno o patentu i patentskoj zaštiti inovacije.

Učenici su mogli da pogledaju i izložbu radova članova saveza. Većina aktivnosti je praktično predstavljena učenicima, što je ostavilo poseban utisak . O tome najbolje svjedoči anketa, koju su popunili učenici na kraju predavanja. Većina naših učenika se izjasnila da je predavanje zanimljivo i poželjeli su da češće imaju ovakve aktivnosti.


Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14 „

 

Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14 „

Naša škola je uključena u Projekat „ Program osnaživanja porodica 10-14“ koji je podržan od strane kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala - UNODC te Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS.

Sa implementacijom ovog projekta počeli smo 26. oktobra 2016. godine . Program će trajati 7 sedmica ( po jedan dan sedmično 2 radionice za roditelje i djecu ).

Cilj ovog programa je preventivna intervencija koja je zasnovana na dokazima i koja je evaluirana kao intervencija koja daje pozitivne rezultate u radu sa adolescentima sa posebnim osvrtom na jačanje porodičnih vrijednosti i komunikacije u porodici.


Tradicionalni marš naših učenika

 

U našoj školi svakodnevno nastojimo upozoriti na zdrave navike, stoga smo i ove godine u susret najpasivnijem godišnjem dobu, zimi, podsjetili učenike na ljepotu šetnje u društvu. Organizovali smo divnu tradicionalnu šetnju u skladu s uzrastom naših učenika. Ispratili smo čarobnu jesen dugim i ugodnim šetnjama , koje savjetujemo učenicima cijelu nastojeću zimu.
Zdravlje je najveće bogatstvo, ali se nerijetko ponašamo kao da ćemo vječno biti zdravi. Ipak ulaskom u novo godišnje doba usmjeravamo učenika ka boljem kvalitetu života i ostavljanju loših navika iza sebe. Ponekad je u životu preplavljenom informacijama potrebno zastati , vratiti se korak nazad i dobro razmisliti.

Učenici četvrtog i petog razreda su prošetali do Glamočana uz pomoć pripadnika MUP-a i saobraćajne sekcije.
Učenici šestog i sedmog razreda su šetnju izveli u 9 časova na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Na platou ispred škole nastavnici geografije su djeci govorili o prirodnoj okolini i reljefu Glamočana.

U pratnji svojih učitelja i vjeroučitelja, učenici 2. i 3. razreda posjetili su hram "Pokrova Presvete Bogorodice". Učenicima se, sa nekoliko riječi o hramu, obratio vjeroučitelj Dragan Đurić. Zatim su im podijeljene ikonice i čokoladice, a sljedećih sat vremena učenici su proveli u hramovnom dvorištu uz igru i druženje.

Osmi i deveti razredi su takođe marširali na relaciji Trn-Glamočani-Trn. Učenike su dočekali učitelji i učenici škole u Glamočanima.
Šetnja je protekla u najboljem redu i bez problema, a učenici su se vratili u Trn prepuni utisaka.

Nastavnici su razgovarali sa djecom o značaju boravka u prirodi, pozitivnim i negativnim uticajem čovjeka na okolinu i ekosistem. Nastavnici fizičkog vaspitanja su organizovali takmičenje sportskim disciplinama.

29.10. 2016. Učenici, članovi sekcija Istorijske, Mladi ekolozi, Mladi biolozi, Mladi hemičari, kao i članovi dodatne nastave iz Engleskog jezika, sa svojim nastavnicima, posjetili su izletište Banj brdo.


Dan zdrave hrane u našoj školi

 

Svjetski dan hrane, 16. oktobar obilježava se u više od 150 zemalja u cijelom svijetu . Prema podacima FAO više od 852 miliona ljudi širom svijeta gladuje, živi u siromaštvu, pati od pothranjenosti i razlicitih deficitarnih bolesti.

Optimalna ishrana stanovni š tva u zajednici je osnova, ali i indikator ostvarenja milenijumskih ciljeva razvoja. Svjetski dan hrane podsjeća na značaj i doprinos različitih kultura i civilizacija svjetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane.

I ove godine orgаnizovаli smo jedаn zdrаvi zаjednički ručаk s nаšim učenicimа, а povodom Međunаrodnog dаnа zdrаve hrаne.

Povodom ove аktivnosti roditelji nаše djece su spremili svježe i zdrаve rаznovrsne hljebove, voće i domаće proizvode od voćа i povrćа.
U školi je orgаnizovаn zаjednički ručаk nа kome je ručаlo više od 200 nаše djece

Nedjelja djeteta

 

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine tokom prve sedmice oktobra . Ove godine smo Nedjelju djeteta obilježili u periodu od 3. do 7. oktobra 2016. godine.
Dječja nedjelja je prilika da u centar svih aktivnosti stavimo djecu, ali i da podsjetimo odrasle na obavezu da postupaju na način koji je vođen najboljim interesom djeteta i njegovim opštim blagostanjem.


Program aktivnosti bio je raznovrstan i izuzetno bogat. Naša škola je sa entuzijazmom i velikom ljubavlju organizovala niz aktivnosti za djecu i aktivnosti djece.
Izložba prigodnog naziva
„Dani jeseni“
Na holu naše škole uvijek možete primjetiti aktuelne, poučne, zanimljive tematske radove i izložbe. Tako smo tokom Nedjelje djeteta uživali u izložbi jesenjih plodova i darova prirode našeg zavičaja. Ova postavka potstakla je ponos na tradicionalno voćarstvo ali i odluku na zdravu ishranu. Kroz sve školske prostorije širio se ugodan miris darova plodne jeseni.

Izložba likovnih radova na temu
„Dječija prava“
Naši mali drugari , učenici od trećeg do petog razreda, su svojim vrijednim ručicama ukrasili školski hol. Vrlo ozbiljno su shvatili zadatu temu i s ljubavlju nacrtali šarolike radove. Radeći na časovima likovne kulture marljivi učenici su naučili i svoja prava. Njihova kreativnost razdragala i obojila našu radnu sedmicu.

Pisanje literarnih radova na temu
„Svako dijete je neprocjenljivo vrijedno!“
Članovi literarne sekcije su potražili inspiraciju u izuzetnoj vrijednosti svakog djeteta. Polaznica novinarske sekcije Andrea Stanivuković VIII5 je obavila intervju sa autorkom najuspješnijeg literarnog ostvarenja, Mihaelom Ilić VIII2. Cilj nam je bio istražiti motive, navike i stavove mladih pisaca.

Naš mladi novinar i član Savjeta učenika, Marko Dimitrić, VIII3 je napisao kratak utisak o iskustvima na radionicama posvećenim dječijim pravima koje su izvodili nastavnici i učenici na časovima VROZ-a tokom Nedjelje djeteta.
Polaznica Novinarske sekcije, Katarina Danjski IX 2, je napisala svojevrsan hvalospjev Danu bez ocjenjivanja. Naime, pretstavila je ovim radom oduševljenje svih vršnjaka prema jednodnevnoj bezbrižnoj poklon tradiciji naše od škole đaku.

Mlada novinarka Jovana Ćato IX2 uradila je intervju s nastavnicom likovne kulture Oljom Pristaš na temu kolora, detalja i tehnike, koje su koristili učenici, od šestog do devetog razreda, pri izradi likovnih radova na temu „Svako dijete je neprocjenljivo vrijedno!“.

Polaznica Novinarske sekcije Tijana Savičić IX1 je pratila cijelonedjeljne teme kratkih kazivanja o pravima djeteta koja su učenici govorili putem razglasa škole u obje smjene. Stoga je naša autorka napisala utisak i izvještaj o ovoj dugogodišnjoj, toploj tradiciji naše ustanove.


Osim pomenutih izložbi na školskom holu moramo pohvaliti i razredne izložbe po kabinetima svakog odjeljenja. Ovim kreativnim akcijama učionice naše škole postale su živopisne i cijele u duhu dragih nam dječijih lica.

Projekat "Čitalići" u Dječijem pozorištu

 

11. maja u Dječijem pozorištu u Banja Luci predstavili smo rad naših učenika i nastavnika u okviru projekta "Čitalići". I ovaj put smo pokazali da smo kreativni i uspješni.
Ciljevi ovog projekta kojeg realizujemo u saradnji sa kolegama iz Srbije su:


•  sticanje funkcionalnih znanja i vještina;
•  razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnog izražavanja;
•  njegovanje komparativnog sagledavanja tema i motiva u srpskoj i evropskoj književnosti kroz male tematske projekte;

•  razvijanje i njegovanje ljubavi prema knjizi i čitalaštvu;
•  razvijanje vještine razumijevanja pročitanog u cilju učenja i izdvajanja bitnih informacija;
•  razvijanje i njegovanje ljubavi prema srpskoj narodnoj književnosti;

•  isticanje značaja školske biblioteke u vaspitno-obrazovnom procesu i životu škole;
•  saradnja školskih i narodnih biblioteka;
•  obnavljanje zaboravljenog manira dobrotvorstva (pozivanje izdavačkih kuća na donatorstvo)

•  njegovanje takmičarskog duha i grupnog rada;
•  njegovanje pozitivnog odnosa prema svim učesnicima projekta (nagrade, pohvalnice, zahvalnice);
•  promocija učesnika u akciji i njihovih autorskih radova.

 

Učenici odali počast žrtvama u spomen-području Donja Gradina

 

Oko 40 učenika naše škole posjetilo je Donju Gradinu i odalo počast u povodu 71. godišnjice oslobađanja područja Donje Gradine koje je bilo mjesto pogubljenja brojnih zatvorenika iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Učenici su putovali u pratnji nastavnika..


Na ovom području ustaše su od januara 1942. godine provodile zlostavljanja i likvidacije zatvorenika. Istraživanjima provedenim nakon Drugog svjetskog rata utvrđeno je postojanje brojnih masovnih grobnica na području većem od deset hektara u kojima su pokopane žrtve tih zločina. Istraženo je 105 takvih grobnica, a potvrđeno je da postoje još 22.

Izvještaj o provedenim akcijama

 

Svake godine u povodu predstojećih praznika učenici, njihovi roditelji i radnici naše škole provode akcije kojima nastojimo pomoći drugarima kojima je pomoć potrebna i obradovati ih malim poklonima . I ove godine smo organizovali dvije akcije, jednu koju su realizovali učenicima od prvog do petog razreda i njihovi učitelji pod nazivom „ Jedan slatkiš, jedno dijete “. Prikupljene slatkiše darovali smo dječacima i djevojčicama iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci i našim drugarima iz škole u povodu sv.Nikole.

 


socijalna radnica Bojana Filipović,predsjednica Savjeta učenika škole Jelena Popović i Saša Tatić, direktor Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci

Drugu akciju su realizovali učenici i nastavnici od šestog do devetoga razreda prikupljanjem materijalnih sredstava. Akcija je imala naziv „ Od srca za jedno malo srce “ i prikupljena sredstava su uplaćena za pomoć trojici dječaka. Jedan od dječaka je Stefan Samardžija iz Nove Topole koji prije navršavanja tri mjeseca života treba da ode na prvu operaciju srca u inostranstvo.

 


učenici naše škole predaju poklone za djecu Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjoj Luci

Drugi dječak je Pavle Anđelković iz Zvečana na Kosovu koji treba na transplantaciju matičnih ćelija u Ukrajini, i treći dječak je Ognjen Dragojević iz Aleksandrovca koji treba da obnovi tzv. Rusku terapiju u banji Trepča. Akcije su provodene u periodu od 07.12. do 17.12. 2015. Godine i prikupljeno je 900,00 KM koje smo ravnomjerno podijelili trojici dječaka.

 


Radoslav Savanović, direktor škole i učenici naše škole

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učenicima, njihovim roditeljima i kolegama koji su učestvovali u akcijama i još jednom potvrdili da smo svi zajedno ljudi puni razumijevanja, saosjećanja i želje da pomognemo i bar za trenutak na licima naših drugara izmamimo osmjeh.

Akcija prikupljanja pomoći u JU OŠ „Desanka Maksimović“ TRN za trinaestogodišnjeg dječaka Sergeja Ševića, učenika osmog razreda JU OŠ „Sveti Sava“ Novi Grad
Sergej Šević boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija i potrebna mu je hitna operacija koju je moguće izvesti u Londonu.
Akcija prikupljanja pomoći za liječenje trinaestogodišnjeg dječaka Sergeja Ševića iz Novog Grada u našoj školi pokrenuta je 17. februara 2016. godine i trajala je sedam dana. Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS podržalo je akciju prikupljanja pomoći za Sergeja Ševića uplatom iznosa od 5000 KM i dalo Saglasnost da se akcija može provesti u svim školama RS. Direktor škole, gospodin Radoslav Savanović, podržao je provođenje akcije prikupljanja sredstava u našoj školi. Koordinator aktivnosti bila je Bojana Filipović, diplomirani socijalni radnik. U akciji su učestvovali učenici naše škole zajedno sa svojim odjeljenjskim starješinama i radnim kolektivom JU OŠ „Desanka Maksimović“ Trn. Prikupljeno je i uplaćeno 2905 KM.
Učenici i radnici naše škole još jednom su pokazali solidarnost i humanost.
Iskreno se nadamo da će naša pomoć i podrška biti od koristi Sergeju i njegovim roditeljima.

Saradnja sa HO Genesis iz Banjaluke

 

HO Genesis projekt iz Banja Luke  u našoj školi je počela sa realizacijom projekta Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja osnaživanjem učenika i nastavnika da razumiju uzroke i da djelotvorno odgovore na nasilje.
25. novembra 2015. godine počele su radionice sa grupom učenika. Grupu učenika čine predstavnici Savjeta učenika od VI do IX razreda. S obzirom da je tema nasilja vrlo aktuelna i nikada dovoljno istražena iskreno se nadamo da će aktivnosti na ovom projektu doprinijeti jačanju preventivnih programa i uloge škole u preveciji nasilnog ponašanja,  boljoj atmosferi i radu u školi, spečavanju i suzbijanju nasilja i osnaživanju učenika i nastavnika da adekvatno reaguju na nasilje.

Cilj projekta:
Osnaživanje ljudskih i institucionalnih kapaciteta koji će omogućiti aktivno učešće u uspostavljanju djelotvornih odgovora na izazove vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja.

Zadaci projekta:
Dobiti kvalitetne podatke o stavovima, percepciji i znanju o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju na nivou ciljanih osnovnih škola,
Povećati kapacitet škole da prepozna i odgovori na nasilje,
Uspostavljanje mehanizma praćenja vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja na nivou škole.

Planirane projektne aktivnosti:
Stvaranje i održavanje školske sigurnosne mreže:
Utvrđivanje prisustnog nivoa vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja i odreživanje najčešćih oblika vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u osnovnoj školi,
Uspostavljanje školskog koordinacionog odbora i prevenciju nasilja,

 

Trening za edukaciju nastavnika o vršnjačkom, rodno zasnovanom i seksualnom nasilju,
Trening učitelja-mentora o vršnjačkom, rodno zasnovanom i seksualnom nasilju,
Radionice za edukaciju djece o vještinama vršnjačke podrške,
Uspostavljanje sistema praćenja pojave vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja.

U okviru saradnje sa HO Genesis projekt Banjaluka i aktivnosti na realizaciji projekta " Prevencija vršnjačkog, rodno zasnovanog i seksualnog nasilja osnaživanjem učenika i nastavnika da razumiju uzroke i da djelotvorno odgovore na nasilje" našu školu su posjetili predstavnici Ambasade Kanade