Zanimlјivi svijet ćelije- izrada replike modela ćelija„Ćelija je osnovna jedinica građe i funkcije svih živih bića“- definicija koje se i danas odlično sjećamo. Da učenici u našoj školi ne uče samo suvoparnu teoriju, već imaju i super osmišlјene praktične radove, pokazali su na času biologije gdje su pravili replike modela životinjskih ćelija. .


Ćelije od stiropora, glinamola, plastelina, kartonskih kutija..... Zvuči nevjerovatno? Vrijedne ruke i bujna mašta učenika devetih razreda stvorili su „vojsku“ ćelija, i jako vijerno dočarali svaki detalј unutrašnjosti ćelija. Nakon što su usvojili znanja o bilјnoj i životinjskoj ćeliji, učenici šestih razreda koji su želјeli su napravili modele bilјnih ćelija od plastelina.


Najbolјi radovi izloženi su u holu škole 22.9.2018. godine. Učenici su zajedno sa nastavnicom biologije, Vesnom Ćirić, pozvali direktora škole, Radoslava Savanovića da posjeti izložbu, 2.11.2018., gdje su još jednom pokazali svoj trud, maštovitost i znanje. On je pohvalio sve učenike i rekao da i dalјe nastave povezivati teorijska znanja i praksu.

Izlet učenika u Krupu na Vrbasu

 

U subotu 13.10. 2018. god. predmetni nastavnici naše škole: Mladen Pralica, Zorica Ciganović, Aco Đuršinović, Aco Račić, Vesna Ćirić, Svjetlana Anđelić, Vesna Kovačević, Dijana Kvrgić, Brankica Aleksić, Branislava Crepulјa, su počastili članove svojih sekcija jednodnevnim izletom u Krupu na Vrbasu.

Članovi mladih biologa, mladih hemičara, istorijske sekcije, te članovi dodatne nastave iz matematike, engleskog i njemačkog jezika su u deset časova krenuli na put. Najprije su posjetili Manastirsku crkvu Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu, koja je podignuta krajem 13. ili početkom 14. vijeka. Saznali su, u razgovoru sa mještanima, da je manastir više puta rušen ali je i obnavlјan svaki put. Status manastira vraćen mu je tek 1989. god.

Naši putnici su uživali u šetnji prirodom, okrijepili su se izvorskom vodom, počastili su se helјdinim uštipcima, kupovali su svježu ribu. Ispunili su i dušu i tijelo uživajući u druženju, predivnoj prirodi, posjeti manastiru. Srećni i zadovolјni vratili su se u Trn u šesnaest i trideset prepričavajući anegdote.

Korelacija u nastavi

 

U periodu od 5-9.10.2018. godine, nastavnici Vesna Ćirić i Mladen Pralica su u odjeljenjima devetih razreda realizovali integrativne časove biologije i engleskog jezika sa temom "Tkiva / Tissues". Cilj ovih časova bio je da učenici kroz inovativni oblik rada usvoje vokabular vezan za tkiva i organe. Prema riječima i učenika i nastavnika, pomenuti časovi bili su veoma zanimljivi i poučni, te predstavljaju pravo osvježenje u odnosu na klasičnu nastavu

Cilj ovih časova bio je da učenici kroz inovativni oblik rada usvoje vokabular vezan za tkiva i organe. Prema riječima i učenika i nastavnika, pomenuti časovi bili su veoma zanimljivi i poučni, te predstavljaju pravo osvježenje u odnosu na klasičnu nastavu

Času su prisustvovali pedagog i direktor škole

Učenici odali počast žrtvama u spomen-području Donja Gradina

U nedjelju, 15. aprila u spomen području Donja Gradina služen je parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida, povodom sedamdeset tri godine od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.


Na ovom području ustaše su od januara 1942. godine provodile zlostavljanja i likvidacije zatvorenika. Istraživanjima provedenim nakon Drugog svjetskog rata utvrđeno je postojanje brojnih masovnih grobnica na području većem od deset hektara u kojima su pokopane žrtve tih zločina. Istraženo je 105 takvih grobnica, a potvrđeno je da postoje još 22.

Učenici naše škole su uz pratnju nastavnika prisustvovali parastosu i u ime svih nas položili vijenac žrtvama.
Ovom prilikom smo htjeli da damo svoj skromni doprinos i da se prisjetimo svih žrtava u nadi da se ovakve stvari više nikada neće ponoviti.

Prevoz za učenike koji su željeli da idu je bio obezbjeđen. Kretalo se u jutarnjim časovima, a povratak kući je bio po završetku manifestacije.
Zajedno sa učenicima parastosu su prisustvovali nastavnici Aleksandar Đurašinović, Mirjana Zelenika, Svjetlana Anđelić i Andrijana Mijić.

Obilježen Evropski dan jezika

 

Evropki dan jezika, koji se obilježava širom Evrope 26. septembra, promovisan je i u našoj školi. Učenici su sa nastavnicima engleskog i njemačkog jezika predstavili zemlje u kojima se govore ova dva jezika- njihove običaje i kulturu. Obilježavanje Evropskog dana jezika inicirao je Savjet Evrope, još 2001. godine, i od tada se obilježava u 47 država članica Savjeta.


Činjenice o jeziku

  • Postoji između 6000 i 7000 jezika na svijetu - koje govori 7 milijardi ljudi, podijeljenih u 189 nezavisnih država.
  • Najmanje polovica svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.
  • Jezici su povezani jedni s drugima kao članovi porodice. Većina evropskih jezika pripada velikoj indo-evropskoj porodici.
  • Većina evropskih jezika pripada jednoj od tri velike skupine: germanskoj, romanskoj ili slavenskoj.
  • Slavenski jezici uključuju ruski, ukrajinski, bjeloruski, poljski, češki, slovački, slovenački, srpski, hrvatski, makedonski, bugarski i ostale.
  • Većina evropskih jezika koristi latinicu. Neki slavenski jezici koriste ćirilicu. Grčki, armenski, gruzijski i jidiš imaju svoje pismo.

Živ sam, a kao da nisam

Učenici šestih razreda su prilikom usvajanje osnovnih znanja o biosistematici, raznovrsnosti, građi, funkcionisanju i značaju virusa imali priliku da naprave modele virusa i na taj način povežu teorijsko i praktično znanje.
Modeli koji su napravljeni od glinamola, ekserčića, žice, plastelina, plastičnih loptica i sličnog materijala našli su svoje mjesto u gornjem holu naše škole, gdje su učenici svoje znanje razmijenili i sa direktorom škole, koji je bio veoma zainteresovan za radove i izlaganja učenika.

Virusi (lat. virus - otrov) su najsićušniji mikroorganizmi, veličine od nekoliko desetina do nekoliko stotina milimikrona. Vidljivi su jedino pomoću elektronskih mikroskopa koji povećavaju više od 100.000 puta. Ima ih veliki broj vrsta, a razlikuju se po veličini, strukturi i drugim osobinama.
Zahvaljujući kreativnosti učenika, te sićušne viruse smo vidjeli u puno većem izdanju na modelima gdje se jasno mogla uočiti građa virusa. Virusi su izgrađeni od samo dve komponente. Jednu predstavlja nukleinska kiselina DNK (RNK), a drugu omotač proteinske prirode.

Naziv izložbe je „ Živ sam, a kao da nisam “ je simboličan, jer nije izvijesno da li su svi virusi živi organizmi ili samo dio nežive materije na prelazu u živu. Premda posjeduju genetički, nasljedni materijal, o virusima se obično ne govori kao o živim organizmima. Množe se i mogu se gajiti samo na živim ćelijama. Virusi nisu sposobni da rastu, da sintetišu svoje proteine niti da obavljaju metaboličke procese. Proteinski omotač virusa je kapsid.
Izazivaju mnoge infektivne bolesti tako da su neprestano prisutni u svakodnevici kao pojam stalne, često veoma ozbiljne prijetnje zdravlju, ne samo ljudi nego i drugih organizama - biljaka, životinja, bakterija.
Nastavnica još jednom pohvaljuje vrijedne učenike koji su omogućili da napravimo ovakvu izložbu i nada se da je ovo samo jedna u nizu interesantnih izložbi.

 

Zanimljiva biologija

Vrijedni učenici šestih razreda nakon predavanja na temu:“ Da li ste vidjeli češnjarku?“  uradili su svoj domaći zadatak, tj. napravili su stripove o češnjarki. Češnjarka je jedina vrsta žaba u BiH sa vertikalnim zjenicama , zakopava se u zemlju,  aktivna je  izrazito noću, a njеni punoglavci mogu da narastu i do 18 cm.  Učenici su imali zadatak da neke najinteresantnije činjenice koje su naučili na predavanju napišu u vidu stripa.

Najkreativnije stripove o češnjarki imali su: Sergej Kljajić (VI1), Jovana Gustovarac (VI3), Ivana Iliktarević  i Filip Kerezović  (VI4) i Teodora Preradović  (VI5).

Takođe interesantan je sastav o putovanju kapljce vode, rad Anje Ćuk, učenice VI3 .  Ona je na zanimljiv način objasnila  način provođenja vode iz zemljišta do lista.

Put kapljice vode iz zemlje do lista

Put jedne kapljice vode iz zemlje do lista čini se komplikovano, ali to nije tako. Prvo korijen pomoću svojih korijenovih dlačica upija tu vodu. Zatim voda prolazi kroz stablo. Pomoću provodnih snopića koje stvara kambijum, a kambijum grade ćelije  tvornog tkiva, voda dođe do lista. U listu se odvija proces fotosinteze. Kada  biljka uzme  previše vode , ona vrši transpiraciju. Višak vode izlazi kroz stome. Tako kapljica vode putuje iz zemlje do lista, i iz lista izlazi u vidu vodene pare.

 

Festival nauke11. novembra 2015. godine, učenici su u okviru Ekološko - biološke sekcije, sekcija Mladi fizičari i Mladi hemičari, kao i dodatne nastave iz matematike, sa nastavnicima Vesnom Kovačević, Stanom Došen, Dijanom Kvrgić, Acom Račićem, Daliborom Obradovićem i Dajanom Boroja, posjetili Festival nauke u Banjoj Luci.


Imali su priliku da vide robot lego kockica, robotizovano vozilo, zlatnu kišu, etanol u boci, te brojne druge prezentacije koje su do sada viđali na filmovima, čitali u knjigama ili gledali u dokumentarcima. Pored toga, u čenici su posjetili i planetarijum, u okviru ove manifestacije, koji je bio smješten u Muzeju Republike Srpske.


Dan zdrave hrane


Svjetskim danom hrane proglašen je 16. oktobar u znak obilježavanja dana osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama 16. oktobra 1945 godine i obilježava se od 1979 godine.

U okviru obilje žavanja Dana zdrave hrane, učenici sekcije „Mladi hemičari“ su sa nastavnicama Dajanom Boroja i Vesnom Ćirić izveli neke zanimljive hemijske oglede o hrani. Učenici su na zanimljiv način naučili šta je to zdrava ishrana i kako možemo odrediti da li se u mlijeku nalaze masti, da li neka hrana sadrži skrob u svom sastavu, kao i šta je to kvasac.

„DA LI STE VIDJELI ČEŠNJARKU?“


U petak, 09.10.2015. godine održano je predavanje učenicima šestih razreda na temu: „Da li ste vidjeli češnjarku?“ Predavanje je održala Ana Ćurić, diplomirani biolog i član Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke.
Češnjarka je rijetko viđena vrsta žabe i BiH. Tek 2014. godine objavljeni su prvi relani nalazi te se sprovodi prvo istraživanje koje ima za cilj postojanje, rasprostranjenje žabe i njene bitne biološke i ekološke karakteristike.
Bitne karakteristike za prepoznavanje:
- jedina vrsta žaba u BiH sa vertikalnim zjenicama
- na nogama imaju veliku i čvrstu kožicu pomoću koje se zakopavaju u zemlju,
- aktivne su izrazito noću,
- njihovi punoglavci mogu da narastu i do 18 cm.
Naseljava otvorena staništa, obradive površine gdje je zemlja dovoljno rastresita da se mogu ukopati. U periodu parenja moguće ih je pronaći u plitkim lokvama, barama i kanalima, gdje polažu jaja u vidu vrpce sa tačkastim jajima. Punoglavci se mogu preobraziti u žabu iste godine ili čak naredne, kada postaju i dva puta veći nego što su bili.


Ovo su samo neke stvari koje su učenici naučili slušajući predavanje, gledajući stripove i snimke o načinu ukopavanja ove žabe u zemlju i njenom životnom ciklusu.
Učenici su na kraju predavanja dobili poklončiće (privjesak i krpica za naočare), ali i zadatak da naprave sami strip o ovoj žabici. Nadamo se da će se učenici potruditi da prilikom izrade stripa ponove ono što su naučili, a nakon toga ćemo neke od radova objaviti na sajtu.

Učimo uz kreativan rad


U sklopu nastavne teme: Sastav ljudskog tijela, prilikom obrade nastavne jedinice: Ćelija- oblik, veličina i građa učenici su dobili zadatak da naprave model ćelije. Kreativnost i vrijedne ruke učenika devetih razreda su napravile veliki broj modela ćelija. Prilikom izrade modela učenici su koristili različite materijale (karton, plastelin, glinamol, stiropor, gumene lopte i slično). U svakom odjeljenju fotografisani su učenici sa svojim modelima, a potom je izvršen izbor nekoliko najboljih modela. Najbolji modeli iz svih odjeljenja su izloženi, 18.09.2015. godine, u holu škole gdje su takođe mogli vidjeti i sve fotografije.

Učenici su na zabavan način naučili građu, oblik i veličinu pojedinih organela koje grade ćeliju, osnovnu gradivnu i funkcionalnu jedinicu svih živih bića.

Šestaci su vođeni primjerom starijih drugara takođe pravli modele ćelija, ali biljnih, jer oni ove godine proučavaju osnovne pojmove iz botanike. Njihovi radovi su izloženi 7.10. 2015. godine u malom holu kod učionice biologije i hemije.

 

 

Ekološko-biološka sekcija i sekcija Mladi biolozi

U ponedeljak, 27.04.2015. godine u odjeljenju V5 nastavnica biologije, Vesna Ćirić, ispred Društva za očuvanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) održala je radionicu „Dočekajmo proljeće zajedno“ . Cilj ovog predavanja je uključiti što više učenika i mladih ljudi u praćenje migratornih vrsta ptica (rode, lastavice, čiope, kukavice i pčelarice). DIZB u saradnji sa ornitološkim društvom „Naše ptice“ iz Sarajeva učestvuje u međunarodnom projektu „Spring Alive“. Spring Alive je međunarodni projekat čiji je cilj razvijanje interesovanja djece i mladih za prirodu i zaštitu migratorinih vrsta ptica kroz učestvovanje u akcijama koje organizuje BirdLife International i partnerske organizacije.U utorak, 28.04.2015 godine, 11 učenika, članova Ekološko-biološke sekcije i sekcija Mladi hemičari i Mladi biolozi zajedno sa nastavnicima Vesnom Ćirić, Dajanom Borojom i Acom Račićem posjetili su Muzej Republike Srpske.
Cilj ove posjete je bio upoznati učenike sa stalnom postavkom Muzeja Repblike Srpske. Viši muzejski kustos , Nataša Nogo, nas je provela kroz arheološku, istorijsku, etnološku i etnografsku zbirku i prirodljački odsjek, koji je svima bio najzanimljiviji.
Posebna pažnja je posvećena tematskoj izložbi „Između lijeka i otrova“ u kojoj su prikazane ljekovite, ali i otrovne biljne vrste iz zbirke „Opšti herbarijum bilja Republike Srpske“, iz fundusa Muzeja Republike Srpske. Predavanje o ovim biljnim vrstama, o njihovom ljekovitom i otrovnom dejstvu, kao i mogućnostima zamjene sličnih vrsta u prirodi održala je autorka ove izložbe, Nataša Kovačević.
Takođe mogli smo da vidimo i izložbu dječijih likovnih radova „Proljeće u muzeju“, gdje su muzejski eksponati služili kao inspiracija, a u kojoj su učestvovali i učenici naše škole.