Istorijat škole

 

Kamen temeljac za novu zgradu Osnovne škole u Trnu postavljen je 25. oktobra  1970. godine. 
Nova školska zgrada, u kojoj se nastava izvodi i danas, otvorena je 16. januara 1972. godine. Po otvaranju škola u Trnu ima 12 velikih učionica, fiskulturnu dvoranu, kabinet za hemiju, fiziku, biologiju, likovno vaspitanje i opšte-tehničko obrazovanje, kao i niz drugih pratećih prostorija. Njena izgradnja koštala je oko 5 miliona dinara, a sredstva su obezbijeđena iz Fonda za obnovu i izgradnju Laktaša.

Školske 1973/74. godine sve škole na području opštine Laktaši su integrisane u jednu školu pod nazivom Centar osnovnog obrazovanja ''23. april'', dok je svaka od osnovnih škola zadržala svoj raniji naziv. 
Školske 1991/92. godine izvršene su značajne organizacione promjene u osnovnom obrazovanju. Ukinuti su centri osnovnog obrazovanja i naša škola je ponovo postala samostalna. 
Početkom  drugog polugodišta školske 1992/93. godine u osnovne škole se kao obavezan nastavni predmet uvodi vjeronauka koju u Osnovnoj školi ''Moša Pijade'' u Trnu izvodi sveštenik Novak Đurić. 
Prvi put poslije 45 godina, 27. januara 1993. godine, u školi se proslavlja Školska slava-Sveti Sava.

U proljeće 1999. godine, po prvi put , za potrebe  škole su nabavljena dva računara, a danas u školi  imamo oko 40 računara.  Ovdje je značajno istaći pomoć porodice Božić, roditelja naših,  učenika koji su školi darovali 5 računara.
Na početku školske godine 1999/2000. godine uveden je kao redovan predmet engleski jezik, a prvi predavač bio je Mirko Bjedov. 

Te jeseni, zahvaljujući rukovodstvu opštine Laktaši,  donacijom organizacije SIMIK i njemačke vlade sanirana je školska zgrada.Urađeno je sljedeće: rekonstrukcija krova, zamjena parketa u fiskulturnoj sali , postavljanje vinfleksa u osam učionica i sanacija sistema grijanja. Ukupna vrijednost radova iznosila je 130 000 KM. Ovdje naglašavamo rad učenika i osoblja škole na čišćenju učionica od starih i dotrajalih plastičnih pločica. Završetak radova svečano je obilježen 17.12.1999. godine.

U jesen 2003. godine završeni su poslovi na asfaltiranju školskog dvorišta. Radove je finansirala opština Laktaši, a izvodilo preduzeće „Niskogradnja“ iz Laktaša.   Pripremne radove izvršili  su kućni majstori uz veliku pomoć učenika završnog razreda koji su i na ovaj način pokazali volju i želju da se prostor u kojem svakodnevno borave uljepša i učini boljim.
U decembru 2004. godine škola je priključena na bežičnu internet mrežu, što u potpunosti odgovara savremenim informatičkim zahtjevima. Značajna sredstva 2005. godine uložena su u opremanje kabineta fizike ( sredstva  za opremanje kabineta fizike odobrena su putem Projekta za poboljšanje kvaliteta rada u školi), nabavljen je znatan broj učila i pomagala za potrebe nastavnog procesa (posebno za biologiju, hemiju, srpski i engleski jezik, kao i tehničko obrazovanje).

Značajno je napomenuti da od 2003. godine do danas, zahvaljujući zavidnim menadžerskim sposobnostima rukovodstva naše škole, na razne načine ( redovna materijalna pomoć opštine Laktaši , donacijama roditelja i vlastitim sredstvima škole) je nabavljen veliki broj računara i računarske opreme, raznih učila i pomagala, tako da je naša škola danas jedna od tehnički najopremljenijih i najsavremenijih škola u Republici Srpskoj.
Tokom 2003. godine dograđene su dvije nove učionice i izvršeno fasadiranje zgrade. U ljeto 2007. godine renovirana je područna škola u Glamočanima. U jesen 2008. godine dograđena je učionica za tehničko obrazovanje i radionica za domara. Za Dan škole, 16. maja 2010. godine, obilježeno je 80 godina postojanja i rada škole u Trnu. Između ostalog urađena je monografija škole i dodjeljene povelje i priznanja zaslužnim. U ljeto 2010. godine dograđena je višenamjenska učionica na ulazu u školu.

Danas škola ima 20 kabineta-učionica i školsku salu. Broji 1149 učenika raspoređenih 44 odjeljenja(40 u centralnoj školi uTrnu i 4 u područnoj školi u Glamočanima),ima 91 zaposlenog radnika, od toga 61 profesor i nastavnik.